Според определението на Тангл Харалд, един от най-популярните експерти по хранене в средата на XX век: „Една от най-важните прояви на жизнените дейности на човека е храненето. Природата със своята мощна сила, чрез инстинкта за самосъхранение принуждава всички нас да се погрижим за необходимата храна за нашия организъм.“ Смятам, че можем да се съгласим с това определение, но твърдението е, разбира се, много комплексно, защото какво наистина означава необходима храна? Освен количеството въпросът засяга с какви параметри се характеризира тази храна, по какъв начин се свързват съставките с физиологичните нужди.
Добре известно е, че храненето на значителна част от хората от много гледни точки може да се счете за нездравословно. Основният проблем – от общ характер – е следният: прекалено голям е приемът на мазнини и захар, малко е приемането количество на комплексните въглехидрати, много е солта, малко са минералите и още по-малко фибрите. Следователно консумирането на продукти, които подобряват горе описаната картина, се счита за благоприятно и здравословно.
Клиентът, който има съзнание за здравословно хранене, търси продукт, който освен, че има добри органолептични характеристики и добро съотнешение качество/цена, но и от гледна точка на съставките, които притежава, отговаря на очакванията на съвременното хранене. Клиентът, имащ съзнание за здравословно хранене, купува и консумира продукт, който, разбира се, консумиран в разумни количества, оказва благоприятно влияние върху здравето на потребителя.
Форнетти, която от години предлага на потребителите продукти с високо качество и изключително приятни вкусови характеристики, се стреми да удовлетвори очакванията, произтичащи от разширяването на знанията по хранене и затова непрекъснато разширява и променя асортимента си.
Само няколко примера затова какви промени са извършени в полза на използване на по-здравословни съставки в продуктите. В Унгария Форнетти е първата компания, която през 2007 г. заменя традиционния маргарин с маргарин, съдържащ минимално количество трансмастни киселини (по-малко от 2%), а допълнителните разходи за него не утежняват клиентите. Непрекъснато се заменят плодовите плънки с такива, които вместо плодов пулп съдържат цялостен плод. Освен това се стреми да оптимализира употребата на сол и захар.